Nederland is een belangrijke speler in de cacao verwerking en handel. Nederland is de grootste importeur van cacaobonen ter wereld. Het merendeel exporteren we ook weer, maar dan als chocolade, cacaoboter of -poeder.

De productie van cacao in Afrika en Azië laat nog vaak te wensen over. Er zijn verschillende partijen die proberen de markt transparanter te maken. Er zijn diverse keurmerken.

Biologische cacaoproducten die het EKO-keurmerk dragen zijn gemaakt zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, en er komt geen slavernij en kinderarbeid bij kijken (zie ook de Keurmerkenwijzer). De cacao gebruikt voor EKO-chocolade en andere cacaoproducten komt van coöperaties in Latijns-Amerika en Afrika, die er een eerlijke prijs voor hebben ontvangen.

Cacao voor chocolade van Max Havelaar komt van coöperaties in Latijns-Amerika en Afrika, en is gegarandeerd zonder kinderarbeid en slavernij gemaakt. Maar Max Havelaar stimuleert ook milieuvriendelijke productie.

Tony's Chocolonely koopt haar cacao rechtstreeks in bij boeren waar ze een langetermijn-relatie mee hebben. Verder kopen ze hun ingrediënten waar mogelijk Fairtrade-gecertificeerd in. En er wordt biologische melk van Nederlandse koeien gebruikt. Ze werken aan bewustwording en zullen niet rusten voordat iedereen in de chocoladewereld krijgt waar hij/zij recht op heeft.

Bron: www.milieucentraal.nl

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.