Wist u dat? Leuke berichten over Nederland en Nederlanders.

Op deze pagina leest u nieuws en bijzondere berichten over Nederland en Nederlanders. Heeft u zelf een interessant bericht, en wilt u dat graag delen via onze website, stuur het dan per mail naar ons toe.

Nederland en Holland

Nederland heeft in het buitenland meerdere namen. We kennen natuurlijk Nederland en de Nederlanders. Maar in het Engels worden wij ‘the Dutch’ genoemd. Dat lijkt weer erg veel op 'Deutsch’. Het is nog verwarrender als we zelf Holland gebruiken terwijl we eigenlijk Nederland bedoelen. De naam Holland en Hollanders heeft te maken met onze geschiedenis als zeevarende natie. Veel zeelieden kwamen uit deze provincie. Vandaar dat men in het buitenland nog steeds denkt dat alle mensen uit Nederland Hollanders zijn.

Na 1815 werd de officiele naam: Koninkrijk der Nederlanden (die Niederlandethe Netherlandsles Pays Bas, kortom ‘het lage land’). De naam ‘Holland’ slaat sinds die tijd officieel alleen op de twee westelijke provincies, maar omdat Holland makkelijker ‘bekt’ dan het gekke meervoud Netherlands is het in de volksmond blijven hangen als aanduiding voor het hele land. Ook in het wat verdere buitenland kennen mensen ons dankzij de zeelieden van de VOC vooral als Hollanders, getuige de Chinese naam Helan voor ons land.

Bron: www.faqt.nl

Grootste tempel van Europa staat in Amsterdam.

Amsterdam / NL. Maar weinig mensen weten dat de grootste, in traditioneel Chinese paleisstijl gebouwde, tempel in Europa gewoon midden op de Zeedijk in Amsterdam staat. En dat je er zomaar kunt binnenlopen om te ontsnappen aan de hectiek van de stad. Elke zaterdag zijn er rondleidingen met uitleg over de tempel en het boeddhisme. Koningin Beatrix heeft de He Hua Temple persoonlijk geopend op 15 september 2000. Dit was wereldwijd een unieke gebeurtenis voor het boeddhisme.

Boerenkool. Hipper dan hip? - Bron: Krant van Midden Drenthe

New York / VS. Hollandser kan het haast niet: boerenkool. De groente verovert nu in rap tempo de wereld. Niet als ingrediënt voor een ouderwetse stamppot, maar in bijvoorbeeld een shake, smoothie, pasta en zelfs cocktail. Het is hipper dan hip en bovendien oergezond. Boerenkoolchips, boerenkoolchocola, boerenkoolbier en zelfs boerenkoolnagellak. Boerenkool is een hit in de VS. Het begon allemaal in new York. Elk restaurant dat een beetje wil meetellen, zorgt dat het boerenkool op de menukaart heeft staan.

Tulpen. Echt Nederlands? - Bron: www.museumdezwartetulp.nl

Lisse / Leiden. Nederland is beroemd om zijn tulpen. Elk jaar komen er veel toeristen naar de bloeiende tulpen kijken. Maar is de tulp eigenlijk wel echt Nederlands? Turkse sultans hadden tulpen in de tuin van hun paleis. Eén sultan gaf tulpenbollen cadeau aan een man uit Oostenrijk. En hij gaf weer een paar bollen aan Carolus Clusius. En zo kwam de tulp in 1593 naar Nederland. Clusius werkte aan de universiteit van Leiden. Daar deed hij onderzoek naar bloemen. Een tulpenbol was vroeger heel bijzonder. Alleen heel rijke mensen konden tulpenbollen kopen. Eén bol kostte soms net zoveel als een groot huis in Amsterdam. Later ging men veel meer bollen kweken, waardoor de bollen goedkoper werden en veel meer mensen ze konden kopen.

In Nepal gestrande Nederlandse leerlingen kunnen terug naar huis - 9 maart 2015 - Bron: AD

Raalte / Kathmandu. Zestien in Nepal gestrande leerlingen van Carmel College Salland in Raalte konden gisteren weer terug naar Nederland. De leerlingen en hun begeleiders zouden eerder terugvliegen, maar die vlucht werd geannuleerd na een ongeluk met een Turks vliegtuig dat een buiklanding had gemaakt. Meer dan 25.000 toeristen en passagiers zaten enkele dagen vast op de luchthaven van het Himalayastaatje.

Nederlands schip uit 1677 gevonden - 24 oktober 2014 - Bron: AD

Nederland / Trinidad en Tobago. Onderzoekers hebben in de wateren van Trinidad en Tobago in de Caribische Zee een 17de-eeuws Nederlands oorlogsschip gevonden. Het schip 'Huis de Kreuningen', dat in 1677 aan de grond liep, is volgens onderzoekers van de universiteit van Connecticut nog in prima staat. In de buurt zijn kanonnen en aardewerken potten en bakstenen gevonden, die wijzen op een Hollandse komaf.

Zwarte Piet blijft in Noorden gewoon zwart - 15 oktober 2014 - Bron: dvhn.nl

Assen / Groningen. Zwarte Piet zal bij de intochten in Drenthe en Groningen gewoon zwart zijn. Of donkerbruin misschien. Burgemeesters peinzen er niet over zich te bemoeien met de comités die de Sinterklaasintochten regelen.

Kaas- en stroopwafelpieten bij landelijke Sinterklaasintocht - 14 oktober 2014 - Bron: NU.nl

Gouda. Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda zullen op 15 november 2014 zwarte pieten en 'Goudse Pieten' meelopen. De Goudse pieten hebben goudgele schmink ('kaas') of een licht bruin ruitmotief ('stroopwafels') op hun gezicht.

Kerkje uit 1100 meest spiritueel - 11 oktober 2014 - Bron: AD

Hilversum. Het Clemenskerkje op het Clemensdomein in het Limburgse Brunssum is door luisteraars van RKK Kruispunt Radio uitgeroepen tot meest spirituele plek van Nederland. Het Clemenskerkje is rond 1100 gebouwd. Voordat de kerk er stond was het kruispunt van wegen al een plaats waar rituelen plaats hadden. De kerk vormt samen met het kerkhof, een praalgraf en een Lourdesgrot het rijksmonument Clemensdomein.

Frau Wietske als tegenhanger Antje - 9 oktober 2014 - Bron: AD

Leeuwarden. Om Friese streekproducten te promoten zet het bureau voor toerisme in Friesland op lokale markten Frau Wietske in. Zij is de tegenhanger van het bekende kaasmeisje Frau Antje, het in klederdracht gestoken icoon van de Nederlandse zuivelpromotie in met name Duitsland. Wietske richt zich ook op Chinezen.

Mollema bij Trek - 'Hagelslag zelf meenemen' - 9 oktober 2014 - Bron: AD

(ingekort bericht). Wat Bauke Mollema het meest gaat missen, straks in dienst van Trek? "Het Nederlands praten. Ik ben laatst ter kennismaking al een dag kleding gaan passen en het is allemaal veel internationaler. O ja, en ik ga de hagelslag missen bij het ontbijt. Misschien moet ik die nu zelf maar meenemen. (Of hij bestelt het bij www.theboxofholland.com)